مفهوم واصول پرس
مفهوم واصول پرس
در هنگام پرس، سه عمل مختلف به طور همزمان انجام میشود:
- شکل دادن بدنه: که به مواد خام بیشکل، شکل هندسی منظم و از پیش تعیین شدهای میدهد.
- تراکم و فشردگی بدنه: باعث استحکام و انسجام لازم هم در فرآورده پخته شده و هم در فرآورده خام در برابر تنشهای مکانیکی و شیمیایی میگردد.
- ضخیم شدن: به معنی کاهش فضاهای خالی بین ذرات بدنه است.
- مزایای پرس
سیستم پرس در مقایسه با دیگر تکنیکهای مانند اکستروژن، ریختهگری، آهنگری، الکتروفورز و غیره، دارای مزایای زیر است:
- مقاومت خمشی خام زیاد: به علت فشار شکل دادن ویژه(250-500 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) اعمال شده بر روی ماده.
- قدرت تولید زیاد: با استفاده از تکنیک پرس، میزان تولید در ساعت با حداقل تعداد کارگر به حد چشمگیری میرسد. این امر به علت ماشینی کردن آسان مراحل پایانی و انتقال کاشیها است.
- سهولت خشک شدن: این مورد به ویژه زمانی که سیستمهای پرس خشک یا نیمهخشک استفاده شوند، آشکار است.
- سهولت بدست آوردن فراورده نهایی با اندازه وشکل دقیق.
- حداقل تغییر شکل در طی مراحل بعدی خشک شدن، لعاب زدن و پخت.
- کاهش انقباض: به علت کاهش فضاهای خالی و متعاقب آن ضخیم شدن ذرات، میزان انقباض هم پس از خشک شدن و هم پس از پخت، کاهش مییابد.
- سیستمهای پرس با توجه به میزان آب موجود در دوغاب
پودرهای خشک آماده برای پرس به طور یکنواخت مرطوب میشوند تا پلاستیسیته لازم را بدست آورند و به انسجام میان ذرات برای تهیه بدن کمک کنند.
با توجه به درصد آب موجود در بدنه، تکنیکهای شکل دادن زیر به کار برده میشوند:
- پرس پلاستیک: مقدار آب مخلوط از 20 تا 25 درصد متغییر است. قالب گچی آبدیده بر روی قالب برده میشود.
- پرس نیمه پلاستیک: مقدار رطوبت مخلوط تقریبا 15 تا 20 درصد است. قالبهای فلزی با سطوح بسیار هموار مورد استفاده قرار میگیرند.
- پرس نیمه خشک: مقدار رطوبت پودرها 6 تا 10 درصد متغییر است.
- پرس خشک: دامنه رطوبت پودر از 0 تا 6 درصد است.
در مورد پرس پلاستیک یا نیمه پلاستیک، ترکیب به شکل تکهها و قطعات مواد پلاستیک در قالبها قرار داده میشود در حالی که برای پرس خشک و نیمه خشک، ترکیب به شکل پودرهای فاقد انسجام با شکلهای متفاوت با ذرات کما بیش کوچک که با توجه به روش آمادهسازی و تهیه آنها روانی خوب یا نسبتا خوبی دارند، استفاده میشود.
- انواع پرس
در صنعت کاشی از دو سیستم برای پرس کردن ااستفاده میشود که عبارت است از:
1- پرسهای مکانیکی یا ضربهای
این نوع پرس نسبت به نوع هیدرولیکی دارای دو مزیت است:
*- دارای سیکل بیشتر که معمولا برابر 30 ضربه در دقیقه میباشد( در نوع هیدرولیکی این مقدار برابر 4 ضربه میباشد).
*- نسبت اعمال نیرو به وزن آن زیاد است.
اما این روش دارای معایبی میباشد که از آن جمله میتوان به نوسانات زیاد فشار در طول روز اشاره کرد و این بدین خاطر است که اصطکاک چرخ وسط با دو چرخ کناری با پارامترهایی از قبیل درجه حرارت و میزان تمییزی و چرب بودن و فرسودگی چرخها تغییر میکند مثلا در اثر افزایش درجه حرارت محیط چرخها منبسط شده و اعمال فشار بیشتر میشود و در مورد کاشی دیوار تغییر فشار موجب تغییر خواص کاشی از جمله استحکام خام، دانسیته، انبساط رطوبتی و جذب آب میشود که این تنوع در محصول را بوجود میآورد.
2- پرسهای هیدرولیکی
در این پرسها عمل فرمدهی توسط تبدیل انرژی هیدرولیکی به نیروی تغییر شکل صورت میگیرد و داریم: F=S.P
در این رابطهF نیروی تغییر شکل، S سطح پرس بر حسب سانتیمتر مربع و P فشار روغن بر حسب کیلوگرم میباشد. سیکل کاری در این پرس را میتوان به سه مرحله تقسیم کرد:
1- کشویی پودر را جمع کرده و آنرا داخل قالب میریزد.
2- قالب توسط پانچ بسته میشود.
3- ضربه اول پرس جهت هواگیری و ضربه دوم( یا سوم) جهت تامین استحکام وشکلگیری اعمال میگردد.معمولا ضربه اول حدود 5 الی 50 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و ضربه نهایی برابر 200 الی 350 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
بعد از این مرحله، سمبههای پایین و بالا به سمت بالا آمده و قطعه بیرون میآید و حرکت کشویی قطعه به طرف بیرون پرس رفته و عمل پرس دوباره تکرار میشود.
در هنگام پرس کاشی مشاهده میشود که کنارههای کاشی دارای دانسیته بیشتر میباشند که این ناشی از عدم خروج یکنواخت هوا از قطعه میباشد. این وضعیت در پرس اصطکاکی تشدید میشود زیرا در پرس هیدرولیکی بین ضربات فاصله زمانی وجود دارد و فرصت برای خروج هوا وجود دارد ولی در مورد اصطکاکی چنین نیست.
- عیوب ناشی از پرس
1- عیب عدم یکنواختی
عوامل موثر بر این عیب عبارتند از: ترکیب بدنه ، روش آمادهسازی پودر ،توزیع اندازه ذرات
2- عیب هوادار شدن(Lamination)
عواملی که سبب این عیب میشوند عبارتند از: عدم تلورانس ابعادی بین پانچ و قالب ، ریز بودن بیش از حد پودر ، عدم پیر سازی پودر ، ضخامت زیاد پودر که داخل قالب ریخته شده است.،ترکیب بدنه،عدم یکنواختی رطوبت و توزیع اندازه ذرات، درجه حرات قالب ،خشک شدن بیش از حد پودر،فشار بیش از حد پرس
در سیستمهای پرس حتی الامکان باید دو برابر ضخامت مورد نیاز، پودر داخل قالب ریخت. اگر مقدار پودر بیش از حد در قالب باشد در حین ضربه اول فرصت خروج کامل هوا از پودر وجود نداشته و مقداری هوا در قطعه محبوس میشود و عیب هوادار شدن بوجود میآید.
در صورتیکه تلورانس کافی بین پانچ و قالب وجود نداشته باشد هوا قدرت خروج از درز موجود را نداشته و این عیب بوجود میآید. معمولا خاکی که پیر سازی میشود قابلیت پرسپذیری بهتری دارد و احتمال بروز این عیب را کاهش مییابد.
هرچه قدر دانهبندی بهم نزدیکتر و ریزتر باشد این عیب بیشتر ایجاد میشود. در یک فشار ثابت هر چه پودر خشکتر باشد عیب
هوادار شدن بیشتر میشود زیرا در حالت خشک قابلیت به هم چسبیدن را ندارند و فشار بیشتری برای شکلدهی نیاز است. زیادتر بودن رطوبت نیز باعث میشود که یک لایه آب اطراف گرانولها بوجود بیاید و هوا نتواند به خوبی خارج شود.یکی از فاکتورهای هوادار شدن، ترکیب بدنه میباشد و دیگری PS فاکتور پرسپذیری میباشد:
فاکتور پرسپذیری= مقاومت خمشی خشک / تقسیم بر مقاومت خمشی خام= 2-4 محدوده مطلوب
گاهی اوقات هم از نظر رطوبتی و هم از نظر فشار پرس و غیره خاک مطلوب است ولی باز هم عیب هوادار شدن را شاهد هستیم. اگر فاکتور پرسپذیری در حدود 2 الی 4 باشد از نظر ترکیبی اشکال نداریم و قابلیت پرسپذیری را داریم. در صورتیکه فاکتور پرسپذیری خارج از این مقدار بود به دنبال پارامترهای دیگر بگردیم. هر چه فاکتور پرسپذیری از 2 کمتر باشد پلاستیسیته خاک کمتر است و احتمال چسبیدن خاک به قالب و کثیف کردن آنها زیاد است و همچنین عیب هوادار شدن بیشتر میشود و هرچه فاکتور پرسپذیری بیشتر از 4 باشد خاک پلاستیسیته بیش از حد دارد و و مشکلات حشک کردن پدید میآید.عیب هوادار شدن بطور مختلفی میتواند بروز کند گاهی اوقات اینحالت پوستهای شدن را درست در وسط ضخامت کاشی مشاهده میکنیم و برای رفع این بایستی سرعت و مقدار نهایی افزایش یابد و زمانی این عیب بر روی سطح بروز میکند و برای رفع این عیب باید ضربه اول را کاهش داد. عوامل بروز این عیب بر سطح عبارتند از:پیر سازی نامناسب،رطوبت زیاد که از خروج هوا جلوگیری میکند.،زیاد بودن فشار پرس در ضربه اول
3- عیب هاله
اگر میزان ذرات ریز زیاد باشد در اثر ضربه ضربه اول و دوم، بخاطر تمایل هوا به خروج از درزها، جربان هوایی ایجاد میشود که سبب حرکت ذرات ریز به کنارههای قالب و تجمع آنها در این قسمت میشود و حالت پلیسه مانندی در کنارهها ایجاد میشود و همچنین اینحالت میتواند سبب افزایش دانسیته در کنارهها شود. برای رفع این عیب باید: ذرات ریز را کم کرد.،رطوبت پودر را افزایش داد.،سرعت بسته شدن قالب را کاهش داد و بدین ترتیب سرعت جریان هوا کم میشود.،ضربه دوم باید آهستهتر در صورت گیرد.
4- عیب کثیف شدن قالبها
قابلیت چسبیدن پودر به قالب بستگی دارد به :
درجه حرارت: هر چه درجه حرارت قالب کمتر باشد پودر کمتر خشک شده و قالب زودتر کثیف میشود.
رطوبت پودر
ترکیب پودر: هر چه پلاستیسیته ترکیب بیشتر باشد( در رطوبت ثابت) قابلیت کثیف شدن کمتر میشود.
اندازه ذرات: هر چه ذرات ریزتر و یا نرمتر باشند کثیف شدن قالب کمتر میشود. به تجربه دیده شده که ذراتی با اندازه 70 تا 75 میکرون حداقل کثیفی را ایجاد میکنند دلیل این امر این است که بدلیل کمتر بودن رطوبت نسبی ذرات ریز نسبت به کل پودر و نیز بدلیل اینکه در طی خروج هوا از ماده، این ذرات سریعتر حرکت میکنند باعث تمییز شدن نقاط کثیف میشود.
تکنولوژی تهیه پودر: ثابت شده که پودری که توسط اسپری درایر تهیه شده نسبت به پودری که مثلا از آسیاب خشک تهیه شده، تمایل بیشتری به کثیف کردن قالب دارد. این بدین دلیل است که گرانولهای پودر اسپری درایر توزیع رطوبت یکنواختی ندارند و وسط گرانول نسبت به سطح آن دارای رطوبت بیشتری است.در صورتی که قالبها کثیف باشند باعث عیوبی همچون ناصافی سطح قطعه و خراش در طول قطعه میشود و نیز اگر این عیب زیاد باشد با مشکل هواداری روبرو هستیم زیرا تلورانس قالب و سمبه کم میشود.برای کم کردن و رفع این عیب دو روش وجود دارد یا میتوان با گرم کردن قالب در دمای بین80 تا 100 درجه سانتیگراد باعث خروج راحتر قطعه و در نتیجه چسبیدن کمتر پودر به قالب شد و یا میتوان با استفاده از روکشهایی از جنس رزینهای ترانسپارنت زمان کثیف شدن قالب را افزایش داد. سختی این مواد از فولاد قالب بیشتر است و بدلیل ماهیت سطحی آنها ذرات کمتری به آن میچسبند.
5- عیب عدم قائمه بودن
عدم قائمه یا چهار گوش بودن به این معنی است که گوشههای کاشی آن حالت قائمه را از دست بدهد یعنی تابی در اضلاع وجود داشته باشد. این عیب دو دلیل دارد:
- نحوه پخت کوره: گاهی این عیب بخاطر نحوه چیدن قطعات کنار یکدیگر میباشد مثلا متراکم چیدن قطعات در سیستم دو پخت تونلی، مانع رسیدن حرارت به قسمتهای میانی قطعات شده و کنارهها بیشتر پخت میشوند و قطعات تاب بر میدارند.
- عدم یکنواختی ضخامت پودر، رطوبت، میزان فشار اعمالی و توزیع اندازه ذرات که اینها موجب عدم یکنواختی دانسیته در پرس میشوند.
اثرات پرس بر روی خصوصیات کاشیهای پخته شده و خام
1- مشخصات کاشیهای خام
- انبساط بعد از پرس
در نتیجه تراکم و فشردگی پودرها درون حفره قالب، کاشیها در معرض تغییر شکل تقریبا ثابت و دائمی قرار میگرند.
در زمان خروج کاشیها از قالب، نیروی پرس آزاد میشود و کاشیها در نتیجه عکس العملها و تاثیرات الاستیکی کوچک، منبسط میشوند. میزان چنین انبساطی عموما به تکنولوژی آمادهسازی پودر و میزان رطوبت بدنه و بیش از همه به مخلوط بستگی دارد.
هنگامی که میزان انبساط کاشیها از 0.8 درصد فراتر رود، به خصوص در مورد سایزهای بزرگ با ضخامت بیش از 12-15 میلیمتر، لازم است که به صفحات پوشش، شکل مخروطی قابل توجهی داده و از یک نیروی خارج کننده قوی استفاده کنیم.
- دانسیته ظاهری
دانسیته ظاهری محصولات پرس شده، عموما از 1.95 تا 2.2 گرم بر سانتیمترمکعب تغییر میکند. اگر وزن مخصوص واقعی بدنههای سرامیکی را تقریبا 2.7-2.6 در نظر بگیریم، نتیجه میشود که حجم کلی فضاهای خالی موجود در بافت کاشی پرس شده به 15-25 درصد میرسد. برای تولید محصولات متخلخل(کاشیهای دیواری)، لزومی ندارد که از پودرهای بسیار فشرده که برای کاشیها مقاومت مطلوبی در برابر شوکپذیری پدید میآورند، استفاده شود. در مورد کاشیهای کف با انقباض پخت زیاد و هنگامی که اجزاء با تخلخل کم تولید شدهاند، کاهش فضاهای خالی توسط پرس، دمای پخت و انقباض کلی قطعات را کم میکند.
از طرف دیگر، فشردگی بیشتر ذرات تشکیل دهنده بدنه باعث کاهش نفوذپذیری جرم پرس شده میشود بنابراین خشک شدن کاشیها و خروج گازهای ایجاد شده در طی پخت مشکل میشود.
- مقاومت خمشی
حداقل مقدار مقاومت خمشی مطلوب برای محفوظ ماندن قطعات در برابر شکستگیهای ناشی از جابهجایی و ضربه، برای فراورده خام تقریبا6-7 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. میزان رطوبت پدرهای پرس، شدیدا به دانهبندی آنها بستگی دارد که تاثیر چشمگیری بر روی مقاومت خام دارد.
- خشک شدن
هنگامی که کاشیها در ماکزیمم مقدار فشار شکل دادن پرس میشوند تا مقاومت خمشی کافی بدست آورند، باید به این مسئله توجه شود که در هنگام خشک شدن، کاشی در معرض شوکهای گرمایی قرار میگیرد که باعث میشود قطعه هم انقباض و هم انبساط پیدا کند.
اگر مقاومت خمشی قطعه خیلی کم باشد، در برابر انبساط و انقباض مقاومت نمیکند و ممکن است ترک بردارد. رفتار خشک شدن بدنههی مختلف با هم متفاوت است. در اینجا، برخی از محدودههای نهایی را بیان میکنیم:
· کاشیهایی که در طول کلیه مراحل چرخه خشک شدن، اندازه آنها بزرگ میشود، به سهولت و به تندی رطوبت خود را از دست میدهند.
· کاشیهایی که به میزان زیادی و به سرعت منقبض میشوند و آن زمانی است که رطوبت خود را به سختی از دست میدهند.
خشک شدن کاشی بویژه در طول اولین ساعات چرخه، اهمیت زیادی دارد.
2- مشخصات کاشیهای پخته شده
- خال و مغز سیاه
این عیب عمدتا به ماهیت مواد خام به کار رفته و کوره بستگی دارد. اما زمانی که فشار شکل دادن زیادی بر ماده اعمال شود، این عیب آشکارتر میشود. یک لکه تیرهتر و گاهی روشنتر در وسط قسمت قطعات مشاهده میشود.
- عیوب مربوط به شکل صاف و چهار گوش داشتن
خطاهای مربوط به پرکردن پودر درون قالب یا مقادیر مختلف فشردگی و تراکم قسمتهای مختلف کاشی، عموما باعث این مشکل پس از پخت و در مورد کاشی کف همراه با انقباض میگردد.
در این حالت کاشیهایی که دارای عیوب خم شدن ضلع و تحدب میباشند، همچنین قطعاتی که شکل چهاروجهی نامنظم همراه با عیوب فوق در اضلاع روبرو و مقابل دارند و کاشیهای تابدار، بدست میآید.
- ترکهای پیش از پخت و سرد کردن
مقادیر و متغییر دانسیته در قسمتهای مختلف یک کاشی باعث انقباض و انبساط قطعهای میشود که در معرض پخت قرار میگیرد.
در چنین نقاط ناهمگنی، به خصوص در بحرانیترین دماهای پخت اغلب تغییر الاستیکی مشاهده میشود که باعث ترک خوردن کاشی میگردد.