تعیین مقاومت کاشی لعابدار در برابر انبساط حرارتی- رطوبتی(crazing)
هدف :
تعیین مقاومت کاشی لعابدار در برابر انبساط حرارتی رطوبتی بجز زمانیکه ترک خوردن مربوط به مشخصه تزئینی محصول باشد.
اصول کار:
۱-قرارگیری کاشیهای نمونه در دستگاه اتوکلاو.
۲-خارج نمودن کاشیهای نمونه از اتوکلاو وپاشیدن جوهر روی سطح آنها.
وسایل مورد نیاز:
۱-اتوکلاو بخار با حجم داخلی متناسب با تعداد و اندازه نمونه ها که توانایی تامین فشار ۱۰ اتمسفر و دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد را داشته باشد.
۲-تعداد۵ کاشی کامل به عنوان نمونه برای انجام تست.
نکته:در مواردی که ابعاد کاشی بزرگ باشد باید به قطعات کوچکتر بریده شود و در اتوکلاو قرار گیرد بگونه ای که این قطعات بزرگ بوده و تمامی آنها مورد آزمون قرار گیرند.
روش کار:
۱ -بررسی نمونه های انتخاب شده برای تست از نظر عاری بودن از عیب و نقص.
۲-قرارگیری نمونه ها در اتوکلاو با فاصله مناسب از یکدیگر.
۳-افزایش تدریجی فشار اتوکلاو تا فشار ۵ اتمسفر در مدت زمان ۱ ساعت و افزایش همزمان دما تا دمای ۱+۱۵۹ درجه سانتیگراد و نگهداری آن در این شرایط برای مدت ۱ ساعت.
۴-حذف منبع بخار در اتوکلاو بخار و یا حذف منبع حرارت در اتوکلاوهای حرارت مستقیم به منظور کاهش فشار حدامکان تا ۱ اتمسفر و سرد شدن نمونه ها برای نیم ساعت.
۵-خارج نمودن نمونه از اتوکلاو و قرار دادن آنها بر روی سطح صاف.
۶-پاشیدن جوهر بر روی سطح لعابدار که معمولا از پرمنگنات و یا محلول ابدار ۱% از متیل آبی رنگ به همراه مقدار کمی عامل ترکننده استفاده می شود.
۷-پاک کردن سطح نمونه ها پس از یک دقیقه توسط یک پارچه جاذب.
نکته:منظور از این آزمون ترک های مویی است که به سطح لعابدار کاشی ها محدود میشود پس دقت شود که این ترکها با خراشیدگی ها و شیارهای دیگر اشتباه نشوند.