معايب لعاب
معايب لعاب
پديده هاي ناخواسته در خواص لعاب را معايب لعاب گويند كه گاهي اوقات به عنوان نقص و گاهي اوقات به عنوان طرح هاي خواسته (دكوراسيون) در نظر گرفته مي شوند.
1- اگر اجزاي دوغاب يا تمام لعاب سريعاً ته نشين مي شود بنا به دلايل زير است:
- برخي مواد اوليه وزن مخصوص بيشتري نسبت به بقيه دارند.
- از فريت زيادي استفاده شده است.
- تركيب قليايي زيادي در تركيب است.
- منيزيت زيادي در تركيب است.
- ذرات دانه درشت لعاب زياد است.
- دوغاب لعاب به مدت كوتاهي آسياب شده است.
- مقدار آب دوغاب زياد است.
براي بر طرف كردن آنها روشهاي زير وجود دارد.
- مواد اوليه اي كه داراي وزن مخصوص بالاتري هستند به صورت نرمتر آسياب شوند.
- تمام دوغاب لعاب نرمتر آسياب شود.
- دانسيته دوغاب زياد شود.
- 5 تا 10 درصد خاك رس چرب يا كائولن و مقدار 0.3 تا 3 درصد بنتونيت و 0.5 تا 2 درصد چسب سلولز اضافه شود.
2- اگر دوغاب خيلي رقيق باشد يا ويسكوزيته آن كم باشد:
- مقدار آب زياد است.
- تركيبات قليايي محلول در دوغاب آن را رقيق كرده است.
روشهاي برطرف كردن:
- براي مدتي ساكن گذاشته و آب اضافي خارج شود.
- مواد آلي قابل تورم اضافه شود.
3- اگر لعاب بطور صحيح ذوب نمي شود:
- دما خيلي پائين است
- مقادير زيادي اكسيد آلومينيم و سيليسم دارد.
- مقدار كمي شبكه سازها و يا مقدار زيادي اكسيد منيزيم، باريم و كلسيم دارد.
- تركيب به اندازه كافي نرم نشده است.
- تركيب شيميايي مواد اوليه تغيير كرده است.
برطرف كردن :
- انتخاب دماي بالا
- طولاني تر كردن آسياب
- آهسته حرارت داده شود و دماي نهايي به مدت زيادتري ثابت نگه داشته شود.
- مواد دير گداز به صورت فريت داخل شود.
4- اگر لعاب سطح ناصاف بسازد و سطح داراي حباب باشد:
- ويسكوزيته بالاي مذاب
- كشش سطحي زياد
- زياد بودن اكسيدهاي آلومينيم و سيليسيم
- كم بودن مقدار اكسيدهاي سرب و بور
- پائين بودن دماي پخت
رفع عيب:
- كاهش ويسكوزيته
- افزايش دما
- موقعي كه حرارت كم ميشود مقدار اكسيد سرب و بور را افزايش بدهيم.
- كاهش اكسيدهاي آلومينيم و سيليسيم
5- ايجاد ترك در لعاب:
- ضريب انيساط حرارتي لعاب به بدنهزياد است
- مقدار اكسيد هاي قليايي زياد است
- لايه واسط نامناسب است
- لايه لعاب ضخيم است
- لعاب سريع سرد شده است
برطرف كردن:
- لايه لعاب نازكتر شود
- در دماي بالا حرارت داده شود
- زمان حرارت طولاني تر شود
- مقاديري اكسيدهاي روي ، بور و سيليسيم اضافه شود.
6- تركيدن (پريدن) لعاب:
- ضريب انبساط حرارتي لعاب كمتر بدنه است
- اكسيد قليايي لعاب كم است
- بدنه زينتر شده پيش از اينكه لعاب شروع شود ياد منقبض شده
رفع عيب:
- پائين آوردن دماي پخت
- سرد كردن و حرارت دادن سريع باشد
- تغيير تركيب شيميايي لعاب، استفاده از اكسيدهاي قليايي بيشتر
- تغيير تركيب بدنه به منظور كاهش ضريب انبساط حرارتي
لطفاً برای بهبود ویلاگ نظرات و پیشنهادات و سوالات خود را در قسمت نظرهای وبلاگ یا ایمیل اینجانب ارائه دهید. متشکرم