معايب لعاب
معايب لعاب
پديده هاي ناخواسته در خواص لعاب را معايب لعاب گويند كه گاهي اوقات به عنوان نقص و گاهي اوقات به عنوان طرح هاي خواسته (دكوراسيون) در نظر گرفته مي شوند.
1- اگر اجزاي دوغاب يا تمام لعاب سريعاً ته نشين مي شود بنا به دلايل زير است:
- برخي مواد اوليه وزن مخصوص بيشتري نسبت به بقيه دارند.
- از فريت زيادي استفاده شده است.
- تركيب قليايي زيادي در تركيب است.
- منيزيت زيادي در تركيب است.
- ذرات دانه درشت لعاب زياد است.
- دوغاب لعاب به مدت كوتاهي آسياب شده است.
- مقدار آب دوغاب زياد است.
براي بر طرف كردن آنها روشهاي زير وجود دارد.
- مواد اوليه اي كه داراي وزن مخصوص بالاتري هستند به صورت نرمتر آسياب شوند.
- تمام دوغاب لعاب نرمتر آسياب شود.
- دانسيته دوغاب زياد شود.
- 5 تا 10 درصد خاك رس چرب يا كائولن و مقدار 0.3 تا 3 درصد بنتونيت و 0.5 تا 2 درصد چسب سلولز اضافه شود.
2- اگر دوغاب خيلي رقيق باشد يا ويسكوزيته آن كم باشد:
- مقدار آب زياد است.
- تركيبات قليايي محلول در دوغاب آن را رقيق كرده است.
روشهاي برطرف كردن:
- براي مدتي ساكن گذاشته و آب اضافي خارج شود.
- مواد آلي قابل تورم اضافه شود.
3- اگر لعاب بطور صحيح ذوب نمي شود:
- دما خيلي پائين است
- مقادير زيادي اكسيد آلومينيم و سيليسم دارد.
- مقدار كمي شبكه سازها و يا مقدار زيادي اكسيد منيزيم، باريم و كلسيم دارد.
- تركيب به اندازه كافي نرم نشده است.
- تركيب شيميايي مواد اوليه تغيير كرده است.
برطرف كردن :
- انتخاب دماي بالا
- طولاني تر كردن آسياب
- آهسته حرارت داده شود و دماي نهايي به مدت زيادتري ثابت نگه داشته شود.
- مواد دير گداز به صورت فريت داخل شود.
4- اگر لعاب سطح ناصاف بسازد و سطح داراي حباب باشد:
- ويسكوزيته بالاي مذاب
- كشش سطحي زياد
- زياد بودن اكسيدهاي آلومينيم و سيليسيم
- كم بودن مقدار اكسيدهاي سرب و بور
- پائين بودن دماي پخت
رفع عيب:
- كاهش ويسكوزيته
- افزايش دما
- موقعي كه حرارت كم ميشود مقدار اكسيد سرب و بور را افزايش بدهيم.
- كاهش اكسيدهاي آلومينيم و سيليسيم
5- ايجاد ترك در لعاب:
- ضريب انيساط حرارتي لعاب به بدنهزياد است
- مقدار اكسيد هاي قليايي زياد است
- لايه واسط نامناسب است
- لايه لعاب ضخيم است
- لعاب سريع سرد شده است
برطرف كردن:
- لايه لعاب نازكتر شود
- در دماي بالا حرارت داده شود
- زمان حرارت طولاني تر شود
- مقاديري اكسيدهاي روي ، بور و سيليسيم اضافه شود.
6- تركيدن (پريدن) لعاب:
- ضريب انبساط حرارتي لعاب كمتر بدنه است
- اكسيد قليايي لعاب كم است
- بدنه زينتر شده پيش از اينكه لعاب شروع شود ياد منقبض شده
رفع عيب:
- پائين آوردن دماي پخت
- سرد كردن و حرارت دادن سريع باشد
- تغيير تركيب شيميايي لعاب، استفاده از اكسيدهاي قليايي بيشتر
- تغيير تركيب بدنه به منظور كاهش ضريب انبساط حرارتي
لطفاً برای بهبود ویلاگ نظرات و پیشنهادات و سوالات خود را در قسمت نظرهای وبلاگ یا ایمیل اینجانب ارائه دهید. متشکرم
سرامیک مشتق از کلمه keramos یونانی است که به معنی سفالینه یا شئی پخته شده است. در واقع منشا پیدایش این علم همان سفالینههای ساخته شده توسط انسانهای اولیه هستند. در واقع قبل از کشف و استفاده فلزات، بشر از گلهای رس به علت وفور و فراوانی آنها و همچنین شکلگیری بسیار خوب آنها در در صورت مخلوط شدن با آب و درجه حرارت نسبتاً پایین پخت آنها استفاده میکرد. آلومینوسیلیکاتها که خاکهای رسی خود آنها به حساب میآیند، از عناصر آلومینیوم، سیلیسم و اکسیژن ساخته میشوند که این سه عنصر بر روی هم حدود 85 درصد پوسته جامد کره زمین را تشکیل میدهند. این سه عنصر فراوانترین عناصر پوسته زمین هستند.