كمترانساني وجود دارد كه در طول زندگي خود با شيشه سروكار پيدا نكند و از انواع و اقسام كالاهاي شيشه اي در زندگي روز مره خود استفاده ننمايد. مروري بر تاريخچه شيشه نشان مي دهدكه شيشه سازي قدمتي چندهزارساله دارد ودر ايران و مشرق زمين استادكاران بسياري‌بوده اند كه در اين زمينه هنر آفريني كرده و بنيانگذار صنعت شيشه امروزي دنيا مي باشند.
اطلاعات تجاری صنعت شیشه

 

 صنعت ظروف شيشه اي درحال حاضرشامل شاخه هاي مختلفي ازجمله شيشه روميزي ، ظروف شيشه مقاوم در برابر حرارت (نسوز)، ظروف شيشه اي بسته بندي جهت صنايع غذائي و داروئي و كريستال بوده و هركدام از اين شاخه ها رشد مستقلي را درجهت توسعه از نظر كميت ، كيفيت و كاربرد دارا مي باشند .
در ذوب بعضی مواد، مواد کریستال شونده تبدیل به مذابی گرانرو می شوند. وقتی چنین مذابی به سرعت سرد می شود کریستال های یاد شده در یک توده بی نظم و بی شکل مستقر می گردند. براساس این تعریف می توان به این نتیجه رسید که هر ماده ای به شرط اینکه سریع از حالت مذاب سرد شود و فرصت تبلور نیابد, قابل تبدیل شدن به شیشه است.
بنابرین برای اینکه مواد بتوانند در اثر سرد کردن به آسانی از حالت مذاب به صورت شیشه در آیند, باید به هنگام سرد شدن سرعت تبلور در آنها پایین و افزایش ویسکوزیته آنها سریع باشد.
سیلیس یکی از موادی است که ویزگی های فوق را در ماهیت خود دارد, لذا یکی از بهترین شیشه سازها به شمار می رود. عناصر دیگری مثل بور و فسفر نیز میتوانند به عنوان شیشه ساز, در ساخت شیشه به کار گرفته شوند. شیشه های بوروسیلیکاتی با داشتن ویزگی های مهمی مثل مقاومت در مقابل شوک حرارتی از جمله شیشه های رایج در صنعت شیشه سازی می باشند.
موارد کاربرد شیشه متناسب با نوع آن متنوع و متفاوت می باشد. شیشه جام در ضخامت های معمولی و متداول بیشتر در ساختمان ها به کار می رود و با ضخامت های بالا هم به عنوان درهای شیشه ای مورد استفاده قرار می گیرند هم چنین در صنعت مبلمان کاربرد دارند, سایر اشکال شیشه نیز به صورت بطری و ظروف شیشه ای مورد استفاده قرار می گیرند, شیشه مورد نیاز صنایع مختلف مانند خودروسازان نیز, براساس مشخصات مورد نیاز آن صنعت, در کارخانه جات شیشه سازی تولید میشوند.
محصولات تولیدی طرح مورد بررسی ظروف کریستال, بطری و جار است. براساس تعاریف, دهانه ی بطری تنگ و دهانه جار یا ظروف, گشاد است. بطری های نوشابه و شیشه های سس و مربا نمونه هایی از محصولات طرح می باشد.
 

تعریف شیشه

تعاریف مختلفی برای شیشه وجود دارد که هنوز توافق کلی بر روی آنها حاصل نشده‌است:
تعریف کلی: شیشه یک جامد آمورف است.
تعریف انجمن آزمون و مواد آمریکا: شیشه ماده‌ای معدنی است که از حالت مذاب طوری سرد شده‌است که بدون تبلور به حالت صلب درآمده‌است.
تعریف آکادمی ملی علوم آمریکا: شیشه ماده‌ای است که در پراش اشعه ایکس آمورف بوده و و از خود رفتار انتقال به حالت شیشه نشان بدهد.
 

انواع شیشه

1.       شیشه معمولی
2.       شیشه های بردار
3.       شیشه های سربی
4.       شیشه های کوارتزی
5.       سیلیکاتهای سدیم
6.       شیشه های فسفات دار
7.       شیشه های اوپالین
 

کد آیسیک ظروف شیشه ای

عنوان کد آیسیک
انواع بطری و ظروف شیشه ای 26101510
انواع بطری شیشه ای 26101511
ظروف کریستال 26101544
 

 

شماره تعرفه گمرکی ظروف شیشه ای

عنوان تعرفه گمرکی
ظروف دهان گشادبرا ی نگاه دا شتن مرباکنسرومیوه وا غذیه که نیازبه محافظت دا رند ظروف استریل شده ا زشیشه 70109010
بطری ،قرلبه ،كوزه ،فلاسك و...برا ی نوشیدنیها(نوشابه و..)وموا دخورا كی كمتر ا ز5/2لیتر 70109030
بطریهای بی رنگ باظرفیت اسمی یک لیتر وکمتر از آن 70109040
بطریهای بیرنگ با ظرفیت اسمی بیشتر از یک لیتر 70109050
بطریهای رنگی باظرفیت اسمی یك لیتر و كمتر از آن 70109060
بطریهای رنگی باظرفیت اسمی بیشتر از یک لیتر 70109070
اشیاء شیشه ای سرمیز، آشپزخانه غیرازشیشه - سرامیك ساخته شده بصورت دستی ازكریستال سرب دار (غیرازلیوان ) 70133110
اشیاء شیشه ای سرمیز ،اشپزخانه غیرازشیشه -سرامیك ساخته شده بصورت ماشینی ازكریستال سرب دار (غیرازلیوان ) 70133190
 

 

بررسی استانداردهای مرتبط با تولید ظروف شیشه ای

در زمینه این محصول استانداردهای ملی که از سوي موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تدوین شده است در ذیل آورده شده است :
کلیه موارد ذکر شده در خصوص استانداردها ، مطابق با موارد اعلام شده از طرف " موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران " به صورت زیر می باشد:

موضوع شماره استاندارد
ظروف شیشه ای مخصوص مواد غذایی و آشامیدنی – ویژگیها 1409
مقاومت شیمیایی ظروف شیشه ای در برابر خورندگی مواد 49
ظروف چینی غذا خوری – ویژگی ها و روش های آزمون 1164
ظروف مواد غذایی – حد مجاز سربوکادمیوم آزاد شده از لعاب های شیشه ای و چینی 6631
 

 

استاندارد های تدوین شده بین المللی در زمینه ظروف شیشه ای مواد غذایی

موضوع شماره استاندارد
1992 - Wide mouth glass container ISO 9100
1985- Shallow crown finishe ISO 8163
1985 - Glass container - Tall crown finishes ISO 8162
1990 - Glass container - Series of pilfer proof