سايش خشك در صنعت كاشي

كارخانجات نوين در صنعت كاشي امروزه تمايل دارند تا از فرآيند سايش و دانه بندي خشك در صنعت خود بهره برداري كنند. شركت RAK در امارات اخيرا پلانتي را راه اندازي نموده است كه با كمك شركت Manferedini & Schianchi خط توليد خود را به فرآيند سايش خشك مجهز كرده است.

 

 

 هنگاميكه فرآيند سايش، بصورت خشك انجام مي شود، معمولا توزيع اندزه ذرات نرمال، حاصل نمي شود و درصد ذرات بسيار ريز افزايش مي يابد. در برخي موارد نيز توزيع اندازه ذرات سايش يافته Bimodal‌ خواهد شد. توزيع اندازه ذرات چنين پودري به شرح ذيل خواهد بود:

 

250 µm: 0 %

 150 µm: 0.14 %

125 µm: 0.40 %

63 µm: 12.26 %

63 µm: 87.20 % <

 
اين پودر كه فاقد رطوبت نيز مي باشد، براي توليد كاشي مناسب نخواهد بود. زيرا هم پرس شدن آن مشكل است و هم پخت آن از لحاظ تغيير شكل و كيفيت سطحي مناسب نخواهد بود. البته مشكلات ديگري از لحاظ تكنولوژيكي نظير: مصرف انرژي الكتريكي و حرارتي زياد نيز بر سر راه اين فرآيند وجود خواهد داشت.
 
 

شركت Manferedini & Schianchi ادعا مي كند كه به كمك آسياب خشك خود (new Molomax® pendular mills) و سيستم گرانول يا آگلومره كننده خود (Forgia® vertical) بر مشكلات فوق غلبه كرده است و هم اكنون ميليون ها متر مربع كاشي با تكنولوژي وي از جمله در شركت RAK در حال توليد است.

 

    

 

ايشان مزاياي سيستم خود را موارد ذيل عنوان كرده اند:

1-     كاهش مصرف مواد اوليه

2-    كاهش مصرف انرژي الكتريكي و حرارتي و همچنين مصرف آب

3-    حذف مواد روانساز

4-    بازيافت كامل ضايعات

5-    كاهش فضاي مورد نياز براي انجام فرآيند سايش

6-    كاهش آلودگي هاي محيط زيست و افزايش سلامت محيط كار (به نظر بنده اين سيستم بصورت بسته طراحي شده است و هيچ گرد و غبار و آبي وارد محيط نخواهد شد).

 

همانطور كه اشاره شد اين فرآيند از يك سيستم گرانول كننده و توزيع كننده اندازه دانه بهره مي برد كه به كمك مقدار مورد نياز آب، گرانول هاي مناسب را براي پرس توليد مي كند. توزيع اندازه ذرات گرانول به شرح ذيل مي باشد و از ذرات ريزتري نسبت به گرانول هاي ديگر تشكيل شده است. تصوير ميكروسكوپ الكتروني روبشي (SEM) از اين گرانول ها در ادامه آورده شده است.

 

اندك 800 µm:

 800-250 µm: 25-40 %

250-125 µm: 20-25 %

125-63 µm: 20-25 %

63 µm: 20-15 % >

 

 

در اختيار داشتن چنين گرانول هايي كه از ذرات بسيار ريز مواد اوليه تشكيل شده اند باعث افزايش كيفيت سطحي محصول، كاهش دماي پخت و يا كاهش زمان پخت مي شود.