بورات
کارخانه آجر نماچين
R& D
Research and Development
استفاده از بوراتها در آجر رسي و کاشي بام
(شرکت بوراکس ايالات متحده آمريکا،2004)
بوراتهاي جديد باعث بهبود در کيفيت آجرهاي رسي و کاشي بام و همچنين کاهش مصرف انرژي در حين توليد شده اند.
بوراتها جز اصلي مواد اوليه ساخت شيشه ميباشند و باعث پيشرفتهايي در فرآيند توليد و محصول نهايي شدهاند. استفاده از بور باعث پايداري حرارتي شيشه و لعابهاي شيشهاي ميشود. و استفاده از آنها در لعابهاي سراميکي قدمت طولاني دارد. بوراتها نقطه ذوب شيشه را کاهش ميدهند و باعث پايداري شيميايي و افزايش مقاومت در برابر شوک حرارتي ميشوند.
با وجود اين مزايا بوراتها در ساخت آجرهاي رسي و کاشي سقف تاکنون استفاده نشده اند. پيشرفتهاي جديد امکان استفاده از بوراتها در ساخت آجر را ممکن ساخته است و باعث بهبود کيفيت محصولات و کاهش مصرف انرژی شده است.
اضافه کردن بوراتها به رس ميتواند باعث بهبود کيفيت محصول ( آجر رسي و کاشيهاي بام) و کاهش هزينهاي توليد شود به ويژه براي توليدکنندههايي که با محدوديت ذخاير رس محلي و هزينههاي سوخت بالا مواجهند.
چرا بوراتها پيش از اين به طور گسترده در ساخت آجر و کاشي سقف استفاده نشده اند؟
پاسخ اين سوال به چگونگي عملکرد بوراتهاي استفاده شده مربوط ميشود.
کانيهاي بوراته براي تضمين کيفيت پايداری محصول و خلوص آن تصفيه ميشوند. اکثر بوراتهاي تصفيه شده قابل حل در آب بوده و براي کاربردهايي مانند مواد غذايي مورد نياز (خاک و گياه) در کشاورزي و کاربرد هاي صنعتي مانند استفاده در عايقها مورد بهرهبرداري قرار ميگيرند.
استفاده از بوراتهاي تصفيه شده ( بوراکس و اسيد بوريک) در ساخت آجرهاي رسي نشان داد مقادير زيادي از بوراتها همراه با آب در طي فرآيند خشک شدن به سطح انتقال مييابند و طي فرآيند پخت به جسم سخت و چسبندهاي در سطح تبديل ميشوند. بوراتهاي غير قابل حل موجود، بوراتهاي روي هستند که به علت گران بودنشان در اين صنعت توليد آجر استفاده نميشوند.
گزينه ديگر استفاده از کانيهاي بوراته تصفيه نشده در صنعت آجر و کاشي بام است. هرچند اين بوراتها حلاليت کمي دارند و ارزان قيمت هستند ولي آجرهاي حاوي اين بوراتها به سبب آزاد شدن شديد آب تبلور کاني، در کوره از هم متلاشي ميشوند. وحـتي خرد کردن اين کانيهاي بوراته و تبديل آن به يک پودر بسيار ريز نميتواند از آسيب به ساختار منافذ داخلی محصول جلوگيری کند.
محصول جديد بوراته
اين محصول پنتا بورات سديم بسيار ريز در يک سوسپانسيون شکر است.
(microfine sodium penta borate in a sugar suspension)
اين محصول به ويژه در صنعت توليد آجر مورد استفاده است.اين محصول جديد در انگلستان تحت نام تجاريEvansiteعرضه ميشود.
شکر از اينکه بوراتها در حين خشک شدن به سطح انتقال يابند جلوگيري ميکند. در اين محصول به بوراتها اجازه داده ميشود در رطوبت نسبتاً کم موجود در خشت حل شوند و توزيع بهينه آنها در بدنه رس( خشت) را تضمين ميکند. هنگامي که خشت خشک شد شکر تماماً در طول پخت سوخته است و بوراتها ميتوانند سيال شوند.
حتي هنگامي که از نسبت کمي از بوراتها استفاده ميشود براي مثال 1 تا 2 درصد ، اين مقدار کم نيز نقش مؤثري در ساختار رس ايفا ميکند و باعث کاهش نقطه ذوب ذرات و همچنين تغيير توزيع اندازه منافذ خشت شده و در بعضي موارد در رنگ هم نقش دارد.
توجه به عملکرد منحنيهاي پخت براي رس همراه با بورات ( تيمار Evansite) ورس بدون بورات (تيمارcontrol) نشان ميدهد سطوح يکساني از شيشهاي شدن در هر دو تيمار در شرايطي اتفاق ميافتد که تيمار Evansite در حرارتي حدود 50 درجه سانتيگراد کمتر از تيمار control پخت شود (شکل1). اين نشان ميدهد استفاده از اين بوراتها براي پخت آجر ميتواند باعث صرفه جويي در هزينههاي سوخت شود. هر چند اين صرفه جويي در هزينههاي سوخت ممکن است هزينه بوراتهاي جديد را جبران نکند. برخي از رسها به طور معمول نميتوانند با پخت در حرارتهاي بالا محصولي با کيفيت خوب ايجاد کنند لذا براي اين رسها يک کاهش 50 درجه سانتيگرادي در حرارت پخت ميتواند مفيد باشد.
شکل1- منحنی هاي عملکرد پخت براي خشت با بورات ( تيمار Evansite) و بدون بورات (تيمار control)
اثر استفاده از بوراتها در ويژگيهاي آجرهاي رسي:
استفاده کردن از بوراتهاي جديد در آجرهاي رسي و کاشيهاي سقف ميتواند از جهات ديگر نيز مفيد باشد.
- کاهش جذ ب آب
- افزايش توان در در سيکل يخزدگي_ مرطوب شدن
- افزايش قابليت مواد اوليه
کاهش جذب آب :
بوراتها به طور طبيعي در يک حرارت جذب آّب را کاهش ميدهند هر چند اثر آنها بر روي انقباض و و توزيع اندازه منافذ را نيز بايد به حساب آورد.
شکل 2 نشان ميدهد که جذب آب با افزايش در ميزان بوراتهاي اضافه شده به رس و افزايش حرارت پخت کاهش مييابد. با يک افزايش %5/0 بورات (B2O3) به رس و با پخت آن در حرارت بسيار کمتر نسبت به شرايط تيمار control (شرايطي که بورات به رس اضافه نشده است) جذب آب يکساني در هر دو تيمار به دست خواهد آمد.
شکل2- اثر بوراتهاي جديد و حرارت بر جذب آب
افزايش توان يخزدن _مرطوب شدن
توان يخزدن _مرطوب شدن عمدتاً به ويژگيهاي منافذ محصولات مانند توزيع سايز منافذ مربوط ميشود. همچنين بين توان يخزدگي- مرطوب شدن و مقدار فاز شيشهاي و قدرت مکانيکي جسم پخته شده ارتباط وجود دارد. آزمايشات نشان داده جذب آب شاخص قابل اطميناني براي اندازهگيري پايداري محصول نيست.در يک آزمايش نمونه تيمار control ( نمونهاي که بورات به رس اضافه نشده است) 10 سيکل و نمونه حاوي %2 بورات 100 سيکل يخزدگي- مرطوب شدن را تحمل کرد.
_
شکل3- نتايج سيکل يخ زدن - مرطوب شدن
افزايش قابليت مواد اوليه:
در بعضي موارد ذخاير رس توليد کننده با اضافه کردن بوراتها بهبود مييابد. افزايش بوراتهاي جديد باعث افزايش مقاومت فشاري و استحکام سايشي آجر ميشود و به سازندهها کمک ميکند راحتتر به استانداردهاي ساخت دست يابند.
ترجمه:
Austerberry,M.2004. BRICK & CLAY RECORD: Using Borates in Brick and Roofing Tile